Tips & Tricks

Duurzaam Hout

Hout is een erg waardevolle en hernieuwbare grondstof die vanzelf groeit zonder energieverslindende en CO2-uitstotende industriƫle processen. Jammer genoeg wordt er in veel tropische bossen nog zeer veel hout op desastreuze manieren geroofd waardoor onherstelbare schade aan zeer waardevolle ecosystemen wordt veroorzaakt. Lokale arbeidsomstandigheden zijn bovendien vaak problematisch.

Gecertificeerd hout

Kies voor FSC- en PEFC-gecertificeerd primair hout. Het zijn de meest betrouwbare leidraden naar een houtig product van verantwoorde herkomst. Door te kiezen voor gecertificeerd hout geef je een duidelijk signaal dat roofbouw van bossen geen optie is.

Stevig & duurzaam

Kies voor stevige, duurzame houtproducten of constructies die lang meegaan. Zo blijft de koolstof die ooit werd opgeslagen in het hout langer bewaard.

Gebruik het juiste hout voor de juiste toepassing

Sommige houtsoorten zullen onbehandeld heel snel rotten of aangetast worden als ze buiten gebruikt worden, andere dan weer totaal niet. Er zijn ook houtsoorten die gebruikt worden voor andere toepassingen zoals binnen meubilair of verpakkingsmateriaal.

Het cascaderingsprincipe

Hou rekening met het cascaderingsprincipe: hoogwaardig hout verdient een hoogwaardige toepassing. Het is zonde als mooie rechte stammen rechtstreeks in de stoof verdwijnen. Als hout bijvoorbeeld gebruikt wordt in meubelen of als constructiemateriaal, dan blijft de opgeslagen CO2 veel langer bewaard.

Sorteer en herbruik

Sorteer het hout dat vrijkomt bij afbraakwerken. Gebruikt hout vindt steeds vaker een tweede leven in plaatmaterialen.

Lokaal hout

Steun verwerkers van lokaal hout. Zo beperk je de milieukost van het transport. In eigen land zijn er een paar knappe voorbeelden van ondernemers die heel bewust kiezen voor lokaal hout. Lees twee mooie verhalen hierover op de website van BOS+.