Tips & Tricks

Duurzaam Vervoer

Kies zo vaak mogelijk voor duurzaam vervoer zoals de fiets, openbaar vervoer of autodelen. Hieronder vind je enkele interessante tips & tricks om op een duurzame manier door het leven te gaan.

Zomer Zonder Vliegen is een bewustmakingscampagne over de grote klimaatimpact van reizen per vliegtuig. De campagne wil je uitdagen de alternatieven voor vliegreizen te herontdekken. Niets zo opwindend als de romantiek van de nachttrein, het avontuur te voet of op de fiets, de magie van de veerboot, het ontdekken van een paradijselijke plek dicht bij huis, het trage reizen. Een zomer Zonder Vliegen, de zomer van je leven!

www.zomerzondervliegen.be

Fietsknooppunten

Maak gebruik van dé online fietsrouteplanner en stippel via fietsknooppunten je fietsroutes uit op maat. Het lijstje met knooppunten kan afgedrukt worden of naar je GPS worden gestuurd.

www.fietsnet.be

Fietsen in combinatie met openbaar vervoer

RouteYou laat je toe om prachtige recreatieve routes te zoeken of er zelf een te plannen. Niet alleen via de kortste weg, maar ook via de mooiste of interessantste plaatsen. Eenmaal de route gepland is kan je die printen met de interessante informatie en/of op een GPS-toestel of smartphone plaatsen.

www.routeyou.com

“Als fietser lever je een positieve bijdrage aan je omgeving, het milieu, klimaat, de mobiliteit én de plaatselijke middenstand. Fietsen is een eenvoudige oplossing voor heel wat complexe problemen.”

Fietsersbond

Vrienden op de fiets

Een netwerk van 6.000 overnachtingsadressen voor fietsers en wandelaars in Nederland, België en de rest van Europa.

www.vriendenopdefiets.nl

RAVeL

Fietsroutes op oude spoorlijnen en jaagpaden in Wallonië. Meer dan 1.400 km paden gereserveerd voor voetgangers, fietsers, ruiters en personen met beperkte mobiliteit.

ravel.wallonie.be/nl/home.html

Ouigo

Reisplannen naar Frankrijk? Neem eens een Ouigo-trein, de low-cost TGV-dienst. Je kan opstappen in Tourcoing, net over de grens in Frankrijk voor treinreizen naar Aix-en-Provence, Valence en andere Franse steden. Zo kan je bijvoorbeeld al tickets beschikbaar vanaf 10 euro.

www.ouigo.com

Autodelen

Autodelen.net biedt via zijn website een zeer uitgebreid autodeelaanbod aan. Het is een overkoepelende organisatie die de belangen van al deze vormen verdedigt. Hun missie? Het autogebruik belangrijker maken dan het autobezit.

Cozycar is een dienst van Autodelen.net vzw die ondersteuning biedt aan buren die onderling willen autodelen. Ben je op zoek naar een wagen in je buurt? Wil je graag zelf je wagen delen met enkele buren? Dan ben je bij Cozycar aan het juiste adres!

www.autodelen.net

Cambio

Cambio is misschien wel de bekendste autodeel-organisatie met een eigen vloot. Cambio organiseert sinds 2002 autodelen in België. Het wagenpark staat verspreid over verschillende plaatsen in Wallonië, Brussel en Vlaanderen en als klant heb je permanent toegang tot al deze wagens. Je reserveert een auto wanneer je hem nodig hebt, Cambio doet de rest. Cambio is dus de ideale formule voor wie slechts af en toe een auto nodig heeft en verder geen kopzorgen wil.

www.cambio.be

Laat je leiden door the man in Seat 61, dé treinreisgids doorheen Europa.

Mark Smith heeft de hele wereld rond gereisd en heeft een ongeëvenaarde kennis in treinreizen doorheen Europa. Op zijn website deelt hij deze kennis. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je eenvoudig en goedkoop van Brussel naar Lissabon kan reizen door ’s ochtends te vertrekken in Brussel en via een overstap in Parijs en Hendaye, de slaaptrein van Hendaye naar Lissabon kan nemen. Of reis naar Schotland en vertrek in Brussel om 18u56, maak 1 overstap in Londen en je komt aan in Fort William om 9u55.

www.seat61.com

Thello-nachttrein

Met de Thello-nachttrein kun je in Parijs in slaap vallen en goed uitgerust wakker worden om de gondels door de kanalen van Venetië te zien varen. De Thello brengt je namelijk binnen 10 uur van Parijs naar Milaan en slechts 3,5 uur later kom je toe in Venetië. Thello heeft ook een dagtrein, die Marseille en Nice met Genua en Milaan verbindt.

www.thello.com

Izy & Loco2

Izy is een low-cost handelsmerk van Thalys. Zo heb je bijvoorbeeld voor 10 euro al een enkel ticket Brussel-Parijs beet! Loco2 is een handige website om eenvoudig en snel Europese treintickets te kopen. Een nachttrein nemen naar de Pyreneeën vanuit Parijs voor slechts 20 euro klinkt zeker niet slecht in onze oren.

www.izy.com
www.loco2.com

Fietssnelwegen in Vlaanderen verbinden de grootste Vlaamse steden met elkaar.

Een interprovinciaal netwerk van fietssnelwegen die de grootste Vlaamse snelwegen met elkaar verbindt. Er wordt nog volop aan de fietssnelwegen gewerkt.

www.fietssnelwegen.be

Grote Routepaden

Op Grote Routepaden vind je lange afstand wandel- en fietsroutes (LF-routes) in België.

www.groteroutepaden.be

De Europafietsers

De Europafietsers helpen je fietsend Europa te ontdekken met een netwerk van belangrijkste Europese fietsroutes.

www.europafietsers.nl

BlaBlaCar

BlaBlaCar is een meerijddienst voor lange afstanden. Het platform koppelt bestuurders aan meerijders. Na 10 jaar heeft BlaBlaCar 35 miljoen leden plus 22 deelnemende landen op de teller. Dit maakt de carpoolsite de grootste ter wereld. Bestuurders mogen alleen een bijdrage vragen voor de brandstof. Dit maakt een ritje naar Parijs of Berlijn bijzonder betaalbaar.

www.blablacar.be

Carpool

Carpool is een carpooldienst voor ritten in België en de rest van Europa. Samenrijden laat je toe om de kosten te delen, is gezellig en ook nog eens beter voor het milieu.

www.carpool.be

Ecodriving

Het verschil tussen een sportieve rijstijl en ecodriving kan tot 35 procent oplopen. Kom hier de 10 geboden van ecodriving te weten.

www.ecodriving.ecolife.be