Tips & Tricks

Energieverbruik

Ga bewust om met jouw energieverbruik. Er bestaan honderden tips and tricks om energie te besparen. Hieronder geven we enkele voorbeelden.

Meten is weten

Ga aan de slag met een energiemeter. Dit eenvoudige apparaatje – voor 15 euro kun je er al eentje op de kop tikken – deelt een schat aan informatie met jou. Je plugt de energiemeter in het stopcontact en sluit er vervolgens het toestel op aan dat je onder de loep wilt nemen.

Real time

De energiemeter geeft in real time mee wat het energieverbruik is van het toestel. Zo weet je meteen of het toestel een energievreter is.

Meet jaarlijks energieverbruik

Laat het apparaat – volgens je normale gedrag – in stand-by modus staan. Zo kun je met een eenvoudig rekensommetje (sluipverbruik van die dag x 365) het jaarlijks energieverbruik van het toestel meten.

Graadje minder,
truitje meer

Jaarlijks gaat maar liefst 66% van je energieverbruik naar de verwarming van je woning. Trek een (extra) trui aan en bespaar 7% energie door de verwarming 1°C lager te zetten. Overdag 20°C en ’s nachts 16°C zijn bijvoorbeeld perfecte temperaturen om toch nog comfortabel te zitten.

Let op het sluipverbruik van jouw elektronische apparaten

Als 2,5 miljoen gezinnen het sluipverbruik van de tv-decoder uitschakelen, loopt de jaarlijkse besparing op tot 42,5 miljoen euro of 212 miljoen kWh. De diepvriezer, de koelkast en de wekker kan je best s’ nachts niet uitschakelen. Maar wat dacht je van je laptop, computer of de tv-decoder. Het zijn allemaal apparaten die je s’ nachts niet gebruikt. Samen zorgen ze wel voor 10% van het gemiddeld jaarverbruik aan elektriciteit. Dit kan echter gemakkelijk gereduceerd worden door deze apparaten voor het slapen gaan even uit te zetten.

Kies voor een groene energieleverancier

Maak bij de keuze voor een energieleverancier gebruik van de stroomvergelijker van Greenpeace op www.mijngroenestroom.be en kies voor groene energie. Zo zeg je neen tegen grijze energie die wordt opgewekt door fossiele brandstoffen zoals kolen, of gas. Kernenergie valt ook onder grijze energie. 

Wegwijs door de vele energietips

Er bestaan honderden tips and tricks om energie te besparen. De lijst van 90+ tips van Eneco vinden wij zeker de moeite eens uit te proberen. Daarnaast kan je op de website www.energiesparen.be van de Vlaamse Overheid ook heel wat nuttige informatie terugvinden.