Tips & Tricks

Voeding

De productie van voedsel heeft impact op het milieu. Je kunt die productie duurzamer maken, maar als consument kan je hier zelf ook wat aan doen. Je kan bijvoorbeeld minder vlees of minder bewerkt voedsel eten. Daarnaast zijn er nog heel wat andere mogelijkheden. Hieronder lichten we er enkele uit.

Verminder je consumptie van dierlijke producten

Eet meer plantaardig: groenten en peulvruchten (linzen, bonen, kikkererwten) en minder dierlijk: vlees, vis, kaas en melkproducten. Niet alleen duurzamer maar zeker ook gezonder. Eet je toch vlees, kies dan voor korte keten en vlees van biologische afkomst. Dan weet je dat het vlees afkomstig is uit een beperkte, kleinschalige, diervriendelijke en ecologisch verantwoorde veehouderij.

Koop best je voeding in korte keten

Korte keten is wanneer je voeding weinig of geen tussenschakels passeert en dus via de kortste weg van bij de boer op je bord terecht komt. Zo krijgen de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en jij verkleint jouw persoonlijke voetafdruk. Minder voedselkilometers en verpakkingsafval. Een keuze voor korte keten, is een keuze voor seizoensgroenten. Die zijn lekker en gezond, goed voor het milieu en goed voor onze lokale economie!

Ga zelf op zoek op www.biopunten.be en www.rechtvanbijdeboer.be of sluit je aan bij voedselteams.be

Ga voor eerlijke handel bij producten uit het zuiden

Als je kiest voor een Fairtrade product uit het zuiden, dan zeg je neen tegen oneerlijke prijzen en te lage inkomens voor de lokale boeren. Naast de klassiekers zoals bananen, koffie en chocalade zijn er ondertussen al meer dan 1.500 Fairtrade producten beschikbaar. In de Oxfam Wereldwinkels kan je je niet vergissen, daar zijn alleen maar Fairtrade-producten te vinden.

www.oxfamwereldwinkels.be

Indien mogelijk, begin zelf een ecologische moestuin

Een ecologische moestuin versterkt je band met wat groeit en uiteindelijk op je bord beland. Werk mee met de natuur en kies voor een ecologische moestuin. Je gebruikt best natuurlijke meststoffen; bestrijdingsmiddelen laat je beter staan. Velt helpt je als tuinier op weg.

www.velt.be

Probeer te gaan voor biologische producten

De biologische landbouw wil zo milieuvriendelijk mogelijk werken. Kies jij voor biologische producten, dan zeg je volmondig ja tegen een landbouwproductie die zorg draagt voor milieu, mens en dier. Uit onderzoek blijkt dat dankzij biologische landbouw het bodemleven veel gezonder is, de bodem als systeem veel veerkrachtiger is, het grondwater minder vervuild wordt door bestrijdingsmiddelen en biologische praktijken algemeen een mindere belasting veroorzaken op het milieu. Kijk alvast op www.biomijnnatuur.be om te zien waarvoor een biologisch product nu eigenlijk goed is.

www.biomijnnatuur.be

Laat je inspireren door Voedsel Anders, de groeiende beweging rond Agro-ecologie.

De biologische landbouw wil zo milieuvriendelijk mogelijk Agro-ecologie betekent dat voedsel produceren op een manier die echt duurzaam is. Lokaal, met de natuur en de kringloop mee. Met respect voor de rechten, de kennis en de noden van de mensen die het produceren.

De Voedsel Anders-beweging verenigt individuen, organisaties en netwerken in het streven naar eerlijke en duurzame voedsel- en landbouwsystemen.

www.voedsel-anders.be